Kattenbak-vulling
Er zijn meer dan 20 verschillende merken kattenbakvulling die allemaal weer eigen eigenschappen hebben en uit verschillende materialen bestaan. Hierdoor kan het moeilijk zijn om de juiste keuze te maken. Hoe kan je nou de beste kattenbakvulling vinden voor jouw kat, jouw als baasje en voor het milieu? In deze blog leggen we het je helemaal uit, zodat jij de beste keuze kan maken.
Allereerst is het handig te bedenken wat je belangrijk vindt aan een kattenbakvulling.
Wil je een klontvormend of absorberend kattengrit? Eentje met of zonder geurtje? Wil je een grove of een fijne korrel? Aan de hand van deze vragen kun je een keuze gaan maken uit de verschillende materialen waar kattenbakvulling uit kan bestaan.
Niet-mineralen kattenbakvulling
Dit is eigenlijk kattenbakvulling die bestaat uit hout, papier, stro, sojaschilfers of maisstengels. Dit zijn hernieuwbare grondstoffen: je kunt ze steeds opnieuw aanplanten en raken niet op. Als je kattenbakvulling gemaakt is van houtsnippers, maisstengels of tarwestengels is kan deze zowel absorberend zijn of klontvormend. Een groot voordeel van dit soort kattenbakvullingen is dat de grondstoffen niet kunnen opraken. Hierdoor is het beter voor het milieu. PeeWee is bijvoorbeeld een merk dat alleen maar kattenbakvulling levert die gemaakt is van houtkorrels en ook nog eens super zuinig in gebruik zijn met de speciale PeeWee kattenbakken.
Mineralen kattenbakvulling
Deze kattenbakkorrels zijn bijvoorbeeld gemaakt van klei zoals Bentoniet. De klei is poreus waardoor deze urine snel opneemt en een klont vormt. Deze klonten moet je dagelijks uit de kattenbak scheppen samen met de ontlasting. Als je dit netjes bijhoudt gaat deze kattenbakvulling lang mee. In plaats van de kattenbak steeds leeg te kiepen (zoals bij een absorberende variant) vul je hem af en toe bij.
Tevens is er een klei/gesteente kattengrit wat absorberend werkt en dus geen klonten vormt. Hier schep je dagelijks de ontlasting uit en eens in de zoveel tijd als het grit geen urine meer opneemt omdat het verzadigd is verschoon je de hele kattenbak.
Daarnaast bestaat er ook kattenbakvulling van silicaat korrel. Dit is kwartszand dat vermengd is met spuitwater en is eigenlijk een verbinding tussen silicium en zuurstof. Door de unieke structuur van het grit kan het een relatief grote hoeveelheid vocht opnemen en weet het de geur goed te neutraliseren. Silicaatvulling is bijna helemaal stofvrij. Veel silica komt uit China en wordt tijdens de fabricage met veel steenkool ontwikkeld. Hierdoor heeft deze kattenbakvulling een zeer hoge klimaatbelasting.
Welke kattenbakvulling mag in de gft-bak?
Geen één!
Alle kattenbakvulling hoort bij het restafval. Gooi het niet bij het gft afval of op je eigen composthoop in de tuin. De meeste kattenbakvulling is niet composteerbaar of bevat stoffen die niet in compost thuishoren. Bijvoorbeeld houtkorrels of snippers, of kattengrit van papier, soja of maïsschroot kan drukinkt bevatten en dit hoort niet thuis in compost. Daarnaast kan er in kattenontlasting toxoplasmose zitten of wormeneitjes en deze overleven de composthoop en worden vervolgens weer in de tuin gestrooid.
Kattengrit door de wc spoelen is geen goed idee. Het grit behoudt zijn eigenschappen; absorberen of klonten vormen en dan heb je binnen no-time een verstopt toilet.
Als je enkel de drollen eruit schept zou je deze eventueel wel door kunnen spoelen. Maar zit er veel grit aan de ontlasting dan kan het beter bij het restafval.
Kattenbakvulling door het hele huis!?
Dit is een veel gehoorde ergernis van mensen met katten. Helaas kun je dit nooit helemaal voorkomen.
Katten doen nou eenmaal hun behoefte op de kattenbak en graven de vulling heen en weer. Tijdens deze bezigheid “plakt” er kattenbak vulling tussen hun voetzooltjes.
Het verschilt per kat of dit erg plakt of niet. Dit komt door de temperatuur van de voetzooltjes.
Heeft jouw kat altijd warme voeten dan zal er eerder grit aan blijven hangen dan wanneer je kat koudere voetzooltjes heeft.
Ook is het afhankelijk van de hoeveelheid graven in de bak en de haren tussen de tenen.
Het is een kwestie van uitproberen en met meerdere katten in huis kan het zo zijn dat het ene grit voor de ene kat perfect is, maar bij de andere kat niet.
Een grovere/zwaardere korrel kan een oplossing zijn. Maar ook een grote kattenbak met voldoende ruimte binnenin kan helpen of een goede uitloopmat voor de bak kunnen een hoop ergernis oplossen.
Welke kattenbakvulling is het beste?
Dat hangt dus van veel verschillende factoren af, daarom is er ook zoveel keus.
Katten zijn hygiënische dieren en willen graag een schone wc. Per kat heb je minimaal 2 kattenbakken nodig. Sommige katten gebruiken er zelfs 1 om te plassen en 1 om op te poepen.
Daarnaast hebben ze een hekel aan geurtjes. Dus kattenbakvulling met een toegevoegde geur is voor de meeste katten geen pretje.
Klontvormend of absorberend is afhankelijk van jouw als baasje. Bij dagelijks scheppen gaan ze beiden het langste mee. Bij absorberend ververs je ongeveer 1x per week de hele bak, bij klontvormend vul je hem wekelijks bij.
Kijk je naar de milieu impact dan vallen er gelijk een aantal kattenbakvullingen af.
Zeker de silica korrel die echt als slechtste naar voren komt voor het milieu. Daarna de klei kattenbak vullingen, deze maken de afvalberg hoger en de bronnen raken op.
Wil je een milieubewuste kattenbakvulling dan kom je terecht bij een houtkorrel of een soja/maïsschroot korrel.
Tips:
- Schep dagelijks ontlasting/urine uit de bak. Hierdoor stinkt de kattenbak veel minder en hoef je de kattenbakvulling minder vaak te vervangen.
- Gooi de kattenbakvulling nooit op je eigen composthoop of in de tuin. Hier kunnen namelijk veel ziekte verwerkkers in zitten
- Denk na over de milieu impact van je korrel en kies bewust
- Neem liever geen korrels met een sterke geur, katten vinden dit niet prettig.
- Kies een geurverdrijver zonder nadelige geur voor de kat.