Huisdieren en warm weer
Huisdieren en warm weer
Als in Nederland de zon schijnt is het vaak broeierig en plakkerig warm. Mensen gaan zweten, maar de meeste (huis) dieren kunnen dit niet.
Om toch door de warme dagen heen te komen hier een paar handige TIPS:
1. Activiteiten:
Plan activiteiten met je hond (of wat voor dier dan ook) vroeg in de ochtend of laat in de avond. Ga NIET fietsen, ook niet in de schaduw. Moet je wel overdag wandelen ga dan naar een bos of een andere koele plek met veel schaduw. Heb je een hond die graag zwemt dan is dat een prima verkoeling. Let wel op de waterkwaliteit met warm weer; botulisme en blauwalg vormen een risico. En een hond die de hele tijd in en uit het water rent kan toch oververhit raken.
Iets wat minder bekend is, maar toch jaarlijks een paar hondenlevens kost is watervergiftiging. Honden die meer water drinken dan hun lichaam aan kan raken lichamelijk in disbalans. Het bloed verdund en de cellen zetten uit. De hele zoutbalans is onder andere verstoord en dit is echt levensbedreigend.
Bij spelen met water en vreemde verschijnselen, zoals; heftig braken, sloomheid, wankelen, dikke buik, bleke slijmvliezen, grote pupillen of heftig speekselen direct een dierenarts benaderen en aangeven dat je vermoed dat je hond een watervergiftiging heeft!
Wat met zoet water kan is ook met zout water mogelijk! Bij spelen in en bij de zee is het heel belangrijk goed in de gaten te houden dat je hond liever geen zeewater drinkt. Neem zelf vers drinkwater mee en laat hem hier van drinken.
Spoel na het spelen in de zee de vacht schoon met zoet water (kraanwater) en zorg dat de vacht schoon is van het zoute water. Anders krijgt je hond alsnog zout binnen bij het likken van de vacht.
Heb je een hond die (nog) niet vertrouwd is met water of ben je in een vreemde omgeving (ook honden die goed kunnen zwemmen kunnen problemen krijgen) zorg dan dat je hond een borsttuig draagt met een handvat zodat hij makkelijk te pakken is en uit het water getild kan worden.
Doe je hond eventueel aan een lange lijn.
Voor honden bestaan diverse merken zwemvesten. Zorg dat je een zwemvest hebt wat goed past en aansluit bij het gewicht van je hond.
2. Auto, caravan, tent en dergelijke:
Bij warm weer (al bij 21 graden) loopt de temperatuur snel op in een auto, caravan of een tent.
Laat je dier nooit alleen achter in zo’n “oven”.
Zie je een dier in nood bel dan altijd met de politie voor overleg hoe je mag handelen.
Is er een dier oververhit: leg hem dan op een koele, schaduwrijke plek. Gooi geen water over hem heen, maar dek hem op de buikzijde (niet aan de bovenzijde) toe met natte koele lappen, die je iedere vijf minuten ververst. Pas op dat het water niet te koud is; dat kan leiden tot een hartstilstand. Geef het dier kleine slokjes water. Neem zijn temperatuur op (mits dit mogelijk is) en raadpleeg onmiddellijk een dierenarts.
Foto oplopende autotemperatuur
3. Temperatuur checken van asfalt of zand
Bij warm weer wordt niet alleen de temperatuur van de lucht warm. Asfalt en zand wordt verschrikkelijk heet als de zon er op schijnt.
Honden hebben gevoelige voetzolen welke niet tegen de hitte kunnen van asfalt en zand.
Om simpel te checken of je hond over de weg of het strand kan lopen leg je de bovenkant van je hand tegen het asfalt of het zand. Kun je deze 7 seconden erop houden zonder pijn dan kun je veilig lopen. Is het pijnlijk dan kan ook je hond niet wandelen.
Er zijn beschermende hondenschoenen te koop, maar vraag je zelf hierbij af of het verstandig is hier mee te wandelen. Als het asfalt te heet is, is het dat niet voor niks, dan is de luchttemperatuur ook warm.
De schoenen zouden eventueel voor het strand een uitkomst kunnen zijn, omdat aan zee de luchttemperatuur vaak lager is, maar het zand door de zon wel gloeiend heet.
Foto oplopende asfalt temperatuur
4. Verkoelen:
De meeste dieren zijn prima in staat zelf een koel plekje te zoeken in huis of ergens in de schaduw.
Belangrijk is wel dat je dier de ruimte heeft om dat te doen.
Zet een konijnenhok (of welk hok dan ook) niet in de zon! En zorg voor een ruime ren (of loslopen in de tuin) zodat ze zelf een plekje kunnen zoeken.
Dit kun je eigenlijk voor elk dier aanhouden.
Wil je iets extra’s doen omdat je dier niet los kan lopen of omdat je geen tuin hebt en een heel warm huis!? Gebruik dan een waaier/ventilator in huis (ook lekker voor jezelf) Richt deze op de vloer zodat je dier in de verkoelende wind kan liggen.
Er zijn verkoelende matten en halsbanden verkrijgbaar.
De ene werkt op een verkoelende gel en is direct klaar voor gebruik en de andere (bevat korrels) moet je eerst in koud water leggen.
Koelmatten en koelhalsbanden alleen onder toezicht in zetten. Een dier mag er niet aan kauwen of krabben omdat de inhoud schadelijk is voor je dier.
Bij konijnen en cavia’s kun je een ice pod koelschijf inzetten of een frisdrank fles vullen met water. Zitten ze in een buitenhok dan kun je er ook een nat wit laken over heen hangen. Door het verdampende vocht onttrekt het warme lucht aan het hok.
Voor vogels kun je een verkoelend bad aanbieden met lauw water. Koud water zorgt voor vernauwing van de bloedvaten en geeft daardoor juist risico op oververhitting.
5. Kleine tips die net zo belangrijk zijn:
- Let op met bedervend voedsel tijdens warme dagen, laat geen groenvoer, nat voer/blikvoer of rauw voer langer dan 30 minuten staan. Biedt desnoods wat vaker kleine beetjes aan.
- Bescherm konijnen tegen vliegen en de daaruit voorkomende maden (myiasis). Je kunt je konijn extra beschermen met spray tegen de vliegen.
- Bescherm honden en katten tegen vlooien en teken, die zijn met warm weer ook lekker actief en zeker vlooien planten zich in de warmte enorm snel voort.
- Heb je een aquarium in huis check dan de watertemperatuur, het kan nodig zijn na enkele warme dagen achter elkaar, te verversen met koud water om de temperatuur naar beneden te krijgen.
- Bij terrarium dieren kan waarschijnlijk de warmtelamp wel uit.
- Net als mensen kunnen dieren verbranden in de zon. Risico plekken zijn; neus, neusbrug, oor randen, liezen en buik. Vooral bij dun behaarde dieren of dieren met een witte vacht.
Het is verstandig om deze dieren in te smeren en te voorkomen dat ze bijvoorbeeld op de rug gaan liggen zonnen.
Een goed en veilig product is de zonnebrandcrème voor dieren.
- Honden vinden het vaak heerlijk om een "ijsje" te eten. Er zijn heel wat hondenijs recepten te vinden op internet. En met af en toe een ijsje is ook niets mis, maar vaak reageert het darmstelsel van de hond op deze koude traktatie met diarree. En dat is iets wat je niet wilt met warm weer!
Dus wees zuinig met ijsjes en probeer desnoods met wat koeler weer eens uit of je hond er tegen kan.
- Heb je thuis kantelramen en katten; let dan heel goed op dat de kat niet klem komt te zitten in het kantelraam. Ook dit kost jaarlijks toch zeker een paar kattenlevens. Het is simpel te voorkomen door het kantelgedeelte met een rooster af te sluiten.
Na al deze serieuze tips: vergeet niet te genieten en plezier te maken!
Tekst: Miranda de Vries