Feestdagen en Vuurwerk Stress bij Dieren
Feestdagen en Vuurwerk Stress bij Dieren.
Tips voor huisdieren tijdens de jaarwisseling.
Voor veel huisdieren is het einde van het jaar een stressvolle periode, niet alleen omdat ze bang zijn voor vuurwerk, maar ook door de verandering in hun leefomgeving. Denk hierbij aan kerstbomen, pakjes en visite. En het vuurwerk dat ook in de weken richting de jaarwisseling al vaak te horen is.
Oorzaak vuurwerkangst en stress
De angst voor harde geluiden is een ‘natuurlijke’ angst die te maken heeft met de overlevingsdrang van dieren. Door bepaalde ervaringen, zoals vuurwerk dat dichtbij het dier tot ontploffing komt, of kruitlucht, kan het voorkomen dat dieren een fobie of paniekreactie ontwikkelen.
Er zijn verschillende mogelijkheden om gedragsproblemen tijdens de jaarwisseling bij dieren te verhelpen. D-tails heeft een breed assortiment aan diverse producten die huisdieren helpen door deze stressvolle periode heen te komen. We hebben daarom een aantal handige tips voor je verzameld, zodat je deze, afhankelijk van jouw situatie en dier, kunt toepassen.
Tips en (natuurlijke) middelen bij vuurwerkangst en stress
- Dierenkruiden voor alle dieren (aanrader):
Om alle dieren te ondersteunen in de laatste dagen van het jaar kun je thee zetten van Valeriaan wortel. Dit gedroogde kruid doe je in een glazen schaal met water van ongeveer 70 graden. Laat dit afkoelen en zet de schaal gewoon op de grond naast de normale waterbak. Je dier kan zo kiezen wat hij wil nemen. Je kunt de valeriaan wortel gewoon in het water laten zitten. Je kunt dit bij paarden in een emmer neerzetten. Bij konijnen kun je dit bijvoorbeeld in een stenen waterbak gieten. Daarnaast kun je ook ondersteunen met Kamillethee. Dit helpt bijvoorbeeld ook als dieren aan de diarree zijn van de stress en onrust. Deze thee bied je op dezelfde manier aan als de valeriaan.
Voor konijnen en paarden hebben we daarnaast een tweedelige kruidenmix in het assortiment.
De vuurwerk mix (1) bestaat uit: Hop, Pepermunt, Anijs, Salie, Venkel, Basilicum, Tijm, Rozemarijn, Artisjok, Duizendblad, Vrouwenmantel en Weegbree.
Deze mix is geschikt voor de hele decembermaand. Dieren voelen de spanning van de feestdagen haarfijn aan en kunnen wel wat ondersteuning gebruiken. Dagelijks aanbieden van deze mix mag gedurende 1 maand. De laatste dagen kan deze mix gecombineerd worden met de tweede anti-vuurwerk mix.
Deze tweede vuurwerk mix bestaat uit: Passiebloem, Lavendel, Hart gespan, Sint Janskruid, Vlier, Kamille en Citroenmelisseblad.
Deze mix is echt geschikt voor de laatste dagen rondom de jaarwisseling en de jaarwisseling zelf. Citroenmelisse remt de jodiumopname in de schildklier en mag maximaal 7 dagen achtereen gegeven worden. Heeft je dier problemen met de schildklier? Dan is deze mix niet geschikt.
- Feromonen voor hond, kat en konijnen: er bestaan hulpmiddelen die bepaalde feromonen afscheiden, dat zijn stoffen met een kalmerende werking voor honden (Adaptil en Pet Remedy), katten (Feliway en Pet Remedy) en voor konijnen (RabbitComfort en Pet Remedy)
Deze middelen zijn verkrijgbaar in tabletten (hond), halsband (hond), adapter voor in het stopcontact en spray voor de omgeving. Deze middelen bevatten een synthetische kopie van de feromonen die ze van nature achterlaten wanneer zij zich veilig en comfortabel voelen in hun omgeving. Dit kan daardoor helpen bij vuurwerkstress en angst. De effectiviteit is klinisch bewezen.
- Vuurwerktraining voor alle dieren:
Indien je op tijd kunt beginnen met het werken aan de angst voor vuurwerk, is een vuurwerktraining misschien wel de beste keuze. Je kunt dan bijvoorbeeld vuurwerkgeluiden afspelen en deze combineren met iets leuks of lekkers voor je huisdier. Er zijn tegenwoordig een hoop verschillende gratis geluidsopnames van vuurwerk beschikbaar. Je begint dan met het zacht afspelen van de geluiden en wanneer jouw dier hier niet meer van onder de indruk is, verhoog je het geluid. Het is belangrijk dat je hiervoor de tijd neemt en enkele dagen tot weken de tijd hebt. * het is belangrijk dat de training goed wordt aangepakt. Twijfel je, of wil je liever hulp? Neem dan contact op met een honden-, katten-, konijnen- of paardengedragstherapeut.
- (Natuurlijke) Medicatie voor hond, kat, konijnen en paarden:
Er zijn verschillende producten op de markt die een ondersteunende of kalmerende werking hebben. Gebruik het liefst een middel op natuurlijke basis dat geen spierverlammend effect heeft. Een dier dat bijvoorbeeld valium of Vetranquil, wordt sloom en kan zich trager bewegen, maar hij hoort en ziet niet minder. De angst wordt na gebruik van deze middelen vaak alleen maar groter.
Goede ondersteunende middelen zijn:
- Bach Rescue: Op natuurlijke basis met de vijf Bach bloesems: Cherry Plum, Clematis, Impatiens, Rock Rose en Star of Bethlehem. Bach is 100% natuurlijk en is gemakkelijk in gebruik. Het kan langere tijd gebruikt worden. Maakt je huisdier niet suf. Verkrijgbaar in spray en druppels.
Geschikt voor alle dieren.
- Sanal Relax: Sanal Relax is 100% natuurlijk en helpt te kalmeren bij vuurwerk, onweer, angst, stress en wagenziekte. De werkzame stof L-Tryptofaan (aminozuur) zorgt op een natuurlijke wijze voor kalmering zonder dat jouw hond of kat er suf van wordt. Verkrijgbaar in 2 verpakkingen: kat en hond tot 20 kilo en hond vanaf 20 kilo.
- Pro-Vet No Stress Pastils: Een 100% natuurlijk product, het bevat valeriaan, brandnetel, passiebloem en kamillebloemen. Verlaagt de toestand van sterke opwinding, agressief gedrag en/of andere psychische gedragsstoringen. Verkrijgbaar in tabletvorm voor honden.
- Zylkène: Zylkène helpt huisdieren om te gaan met veranderingen en ongemakkelijke situaties. Dit voedingssupplement bevat alpha-casozepine (op basis van melkeiwit) en zorgt voor een ontspannen gevoel zonder dat je dier suf wordt. Zo kunnen dieren zich rustiger aanpassen en zal het leerproces vlotter verlopen. Verkrijgbaar in capsules voor hond en kat.
- Puur Tranquil, Puur Nervo en Puur Calm: Puur Tranquil is een natuurlijke ontspanner die niet suf maakt. Gebruik dit voor ontspanning en rust gedurende een langere periode. De combinatie van PUUR Tranquil en PUUR Nervo is de juiste stap om dieren een rustige decembermaand te gunnen. PUUR nervo gebruik je dagelijks, het liefst net voordat de eerste knallen zich voordoen. PUUR Calm kan tot slot nog aanvullend gebruikt worden op de heftigste knaldagen. Bijvoorbeeld de laatste 3 dagen van het jaar. Het is ook bij uitstek geschikt om in te zetten bij schrik na een harde knal.
Alle 3 geschikt voor paarden, honden en katten.
- Matatabi voor katten: Katten die rusteloos zijn reageren erg goed op PUUR Matatabi. Deze kauwstokjes, afkomstig uit Japan, zijn gemaakt van de Silver Vine. De bladeren van deze klimplant, Actinidia plygama, die met name in Japan en China voorkomt, bevatten stoffen die als zeer aantrekkelijk door katachtingen ervaren worden. Actinicine en Matatabi lacton zijn alkaloïden met een lichte chloroform of alcohol-achtige werking die de zenuwprikkeling in de hersenen bij katachtigen beïnvloeden (deze stoffen zitten in verhoogde concentratie in Moktenryo).
De kat krijgt met PUUR Matatabi afleiding en rust. Katten spelen met het stokje, ze kauwen erop en als het voor een groot deel “op” is wordt het aan stukken gebeten. Ook ziet men dat de kat gaat rollen en wrijven op plaatsen waar het stokje of restanten ervan gelegen hebben. Na het spelen is de kat rustiger, de pupil verkleint en wordt er vaak ongeveer een half uur geslapen. Indien de bast van het stokje wordt verwijderd, is het effect groter.
- Speelkussen met Valeriaan voor katten:
Naast valeriaan thee kun je katten ook een speelkussen gevuld met valeriaanwortel aanbieden.
Dit geeft een diepe ontstpanning zonder suf te maken. Deze speelkussens zijn er is verschillende afmetingen. Sommige katten hebben liever kleine speeltjes om tussen de voorpoten en bek te klemmen, terwijl andere katten liever een langere variant hebben waarbij ze 4 poten inzetten in hun spel.
Andere praktische tips om de feestdagen en Oud&Nieuw door te komen:
1. Voorkom vergifitiging! Let op met chocolade eten en let vooral met katten op met de traditionele “kerstster”- plant. Mocht je dier van één van beide gegeten hebben, neem dan gelijk contact op met de dienstdoende dierenarts.
2. Check de chip van je dier / Laat je dier chippen:
Zorg dat je in deze periode ook checkt of alle huisdieren gechipt zijn en dat de chip is geregistreerd en of de gegevens nog correct zijn. De kans dat een dier schrikt, vlucht en/of de weg niet meer naar huis weet is namelijk extra groot door het afsteken van vuurwerk. Op www.chipnummer.nl kun je eenvoudig controleren of de chip geregistreerd is.
3. Voldoende veilige verstopplekken in huis maken:
Maak in huis een rustige plek voor de hond waar hij/zij zich terug kan trekken als dit nodig is. Voor katten kan het fijn zijn een verstopplek te hebben in een kast of iets dergelijks. Zorg bij buitendieren voor een goede stal/schuilplek.
4. Start half december met (natuurlijke) medicatie ondersteuning:
Om de werking en juiste dosering op je dier af te kunnen stemmen, is het verstandig minimaal 2 weken van tevoren te beginnen.
Oudjaarsdag zelf:
Laat je hond alleen aangelijnd aan een stevig tuig en lijn uit. Laat je hond ’s ochtends vroeg goed uit en doe de rest van de dag kleine rondjes in rustige gebieden. Sluit deuren, ramen en kattenluikjes. Houd tussendeuren open zodat je kat bijvoorbeeld naar zolder kan vluchten of in de verstoplek in de kast. Zorg dat er ook een kattenbak dichtbij is.
Oudjaarsavond:
1. Dieren binnenhouden.
2. Laat je huisdier niet alleen, maar laat hem wel zelf een plek in huis zoeken waar hij zich zo prettig mogelijk voelt. Zorg dat er ruimtes zijn waar hij of zij zich kan verstoppen. Katten liggen graag in een kast of onder een bed.
Straf of negeer je dier niet bij een schrikreactie! Maar steun en troost je dier als hij of zij er behoefte aan heeft. Angst is een onvrijwillige emotie die je niet kunt vergroten door aaien. Je dier mag getroost worden. Het is wel belangrijk dat je zelf kalm bent en blijheid uitstraalt. Aaien of knuffelen zorgt er dan voor dat het stresshormoon (cortisol) daalt en het geluks hormoon (oxytocine) toe neemt.
Troosten mag dus niet alleen, het is zelfs zeer belangrijk voor je dier!
3. Zet de radio of tv aan op een zender waar geen vuurwerk geluiden op zijn. Laat het licht aan en doe de gordijnen (en ventilatieroosters) dicht en voorkom zo dat je dier schrikt van de lichtflitsen en kruitgeur.
Zorg voor afleiding in de vorm van een speeltje, wat lekkers en hersenwerkjes. Een dier wat moe is zal ook minder op het vuurwerk letten.
4. Voor vogels en knaagdieren kun je ook rust creëren door een doek over het verblijf je doen en zo een veilige plek te geven.
5. Vuurwerkangst bij konijnen buiten is een onderbelicht probleem, maar moet zeker niet onderschat worden. Stress bij konijnen kan zich uiten in milde stress tot aan zeer ernstige stress. Milde stress is bijvoorbeeld: overdag in het nachthok blijven zitten en wat schrikkerig zijn. Zeer ernstige stress kan een stilliggende darm of zelfs een hartstilstand tot gevolg hebben.
Konijnen in het wild schieten bij gevaar direct in hun hol onder de grond. Dit kan in de meeste gevallen bij onze huiskonijnen niet. Hierdoor zitten ze deze periode midden in het geknal en kunnen vrijwel nergens heen vluchten. In hun nachthok dringt het geluid even hard door als in hun ren en de lichtflitsen worden maar nauwelijks tegengehouden. Naar binnen halen is geen optie omdat het temperatuurverschil te groot is om ze terug te zetten. Je kunt ze eventueel wel tegen de avond in een "koude" schuur of garage zetten.
Zijn ze buiten rustig dek dan eventueel het nachthok af zodat ze daar kunnen schuilen als ze dat willen. Daarnaast in het aan te raden half december eens goed te kijken hoeveel schuilplaatsen er zijn en er desnoods een aantal bij te maken.
Kijk naar je dieren en houdt ze goed in de gaten. Voorkom dat er vuurwerk in de ren kan vallen en brand kan veroorzaken in bijvoorbeeld stro.
6. Kruitlucht
Een bijkomend probleem voor alle dieren zowel binnen- als buiten is de geur van kruit en vuur die overal doorheen dringt en dieren een zeer ongemakkelijk gevoel kan geven.
Je kunt ze hierbij ook ondersteunen met valeriaan en kamillethee en/of bij paarden en konijnen nog extra gedroogde kruiden.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
We hopen natuurlijk dat je hiermee inzicht hebt gekregen in de mogelijkheden op het gebied van vuurwerkangst en stress bij dieren. Mocht je vragen hebben na het lezen van deze blog, kun je ons altijd bellen, appen of mailen. We zullen je bericht dan zo snel mogelijk proberen te beantwoorden.