Gezondheid van kop tot staart, je dier is het waard!
Webwinkel Keurmerk9,6 @ Webwinkelkeur
0
0
Gezondheid van kop tot staart, je dier is het waard!

Door Miranda de Vries

Chip je dier

Chippen

Hoeveel dieren er jaarlijks werkelijk vermist raken in Nederland is niet bekend. De cijfers die bekend zijn komen van Stichting Amivedi. Hier kun je melding maken als je dier vermist is of als je een dier vind. In 2021 werden in totaal 77.469 meldingen geregistreerd bij Stichting Amivedi.

Bij Amivedi is altijd een piek in de aantallen meldingen te zien tijdens de zomermaanden en rond oud en nieuw.

Van de vermiste dieren werd in totaal 71% opgelost. Van de vermiste honden werd 94% opgelost. Bij de vermiste katten ligt dat percentage in 2021 op 72%. De meeste vermissingen werden opgelost dankzij de chip in het dier en de juiste gegevens van de eigenaar in de databank.

Chippen van honden verplicht.

In Nederland is het sinds 1 april 2013 verplicht honden te chippen en te registreren.

Chippen en registreren is verplicht voor pups die na 1 april 2013 zijn geboren. De pups moeten voor een leeftijd van 7 weken bij de fokker gechipt zijn en voor een leeftijd van 8 weken door de fokker op diens naam geregistreerd zijn.
Haal je vanaf 1 april 2013 een hond, ongeacht zijn leeftijd, vanuit het buitenland naar Nederland, dan ben je verplicht deze binnen twee weken nadat hij in Nederland is aangekomen te registreren. De hond moet al gechipt zijn om Nederland binnen te kunnen komen.

Chip hond registreren.
Naast de chipplicht ben je voor een hond ook registratie plichtig. Klopt de registratie van jouw hond niet, dan riskeer je een boete. Bij aankoop van een pup of een volwassen hond moet je binnen 14 dagen het chipnummer op jou eigen naam laten registreren. De fokker of verkoper moet binnen 14 dagen na de verkoop zijn registratie stopzetten. Hierna ben je verplicht elke wijziging, zoals een adreswijziging, maar ook overlijden of verkoop van de hond, binnen 14 dagen door te geven aan de databank.

Voor katten, konijnen, fretten en vogels is in Nederland geen chip verplichting.
Wil je met een kat of een fret naar het buitenland dan moeten ze wel een chip hebben, voor konijnen en vogels geldt dit niet.

Voor de actuele regels kun je altijd de site van de Rijksoverheid checken.

Chippen kat.
Katten zijn avontuurlijke dieren die graag op stap gaan. Hierbij vergeten ze weleens hoe ver ze afdwalen. En zo raken ze kwijt. Daarnaast zijn katten ook eigenzinnig. Als de thuissituatie niet helemaal naar hun zin is gaan ze op zoek naar iets beters. 
Katten raken het vaakst vermist rondom de zomervakantie en tijdens oud en nieuw.
In de zomervakantie blijven de meeste katten thuis en worden verzorgd door buren of vrienden. Niet alle katten vinden deze periode prettig. Ze missen hun eigenaar en gaan op pad. Daardoor ontstaat er een piek van vermissingen rond deze tijd. Rond oud en nieuw raken veel dieren vermist door angst voor vuurwerk. Ze schrikken, raken in paniek en rennen in blinde paniek weg. Weten de weg niet meer terug en gaan rondlopen om het huis terug te vinden.

Een kat met een chip die geregistreerd is kan vaak snel weer bij de eigenaar terug gebracht worden.

Chipreader
Elke dierenkliniek heeft een chipreader. Met zo'n reader "lees" je de chip die in het lichaam van het dier zit. Op het scherm van de chipreader zie je een nummer en dit nummer zit in de chip registratie database gekoppeld aan de gegevens van de eigenaar.
Dierenambulances hebben vaak ook een chipreader en steeds meer dierenspeciaalzaken hebben er ook 1 liggen. Als je een dier gevonden hebt neem dan zeker contact op met een instantie die een chipreader heeft om te kijken of het dier te matchen is aan zijn eigenaar.

Chippen konijn.
Konijnen zijn na katten en honden het meest gehouden huisdier in Nederland. Ze worden helaas nog het minst gechipt. Terwijl konijnen ware houdini's kunnen zijn en door heel kleine openingen weten te ontsnappen. 
Net als bij katten zou het voor opvangen, dierenartsen en dierenambulances een stuk makkelijker zijn als alle dieren gechipt waren.

Registratie in de databank.
Soms is een dier wel gechipt, maar niet geregistreerd bij een portaal (databank). In andere gevallen is het dier wel geregistreerd, maar zijn de gegevens verouderd. Ook dan kan de eigenaar niet worden gewaarschuwd dat zijn dier terecht is. Als de eigenaar niet meteen gevonden kan worden, moet het dier langer in het asiel blijven. Dit kan erg stressvol voor het dier zijn. Na twee weken kan het dier bovendien herplaatst worden bij een nieuw baasje. Om dat te voorkomen is een goede registratie ontzettend belangrijk!

Voorkom dat jij en jouw dier elkaar op deze manier kwijtraken: laat je huisdier chippen en zorg voor een goede, actuele registratie!

Hoe ziet een chip eruit en wat doet een chip?
Op de website van Virbac staat een hele mooie uitleg met foto's.
Virbac is de leverancier van chips voor huisdieren. Als wij bij D-tails een huisdier chippen dan doen we dat met een Virbac chip.

Registratie van de chip.
Er zijn in Nederland verschillende databanken waar je een  chip kunt registreren.
Wij maken gebruik van de Virbac Back Home Club. In de meeste gevallen is de registratie hier gratis.

Voor nog meer info over chippen raden wij de website van chip je dier aan. Hier staat alle actuele informatie. Juni is landelijke chipmaand in Nederland waarbij het belang van chippen nog eens extra onder de aandacht wordt gebracht.

Checken van de chip registratie gegevens.
Als je dier gechipt is en je wilt checken of alles klopt dan kun je kijken op: www.chipnummer.nl 
Hier zitten alle databanken van Nederland aan gekoppeld en dan kun je door het invullen van het chipnummer zo zien of je dier geregistreerd is. In welke databank hij staat. En of alle gegevens nog kloppen.

Wie mag chippen?
In Nederland mag een dierenarts chippen en een geregistreerd chipper.
Dit kan een paraveterinair zijn of iemand van de raad van de beheer, maar ook een fokker die een speciale chipopleiding gevolgd heeft.
Als geregistreerd chipper moet je aangemeld zijn bij het RVO. Hier ontvang je een persoonsgebonden chippers nummer en je hebt daarnaast een UBN nummer nodig.

Bij D-tails is Miranda geregistreerd chipper en ze heeft een chip registratie nummer en een UBN nummer.

Wil je een huisdier laten chippen dan kun je altijd een afspraak maken

Wat kost chippen?
Bij D-tails kosten het chippen 27,50 per dier, inclusief registratie in de databank.
Miranda chipt honden, katten en konijnen.
Voor vogels verwijzen wij door naar een dierenkliniek.